септември 2020
facebook 
WLD_logo
Уважаеми Колеги,
Обръщаме се към Вас с покана лекарите пулмолози в България да подкрепим и се включим в честването на Световния ден на Белия Дроб 2020 (WLD2020). Темата за Световния ден на белите дробове 2020 е респираторните инфекции

#WorldLungDay

Clipboard01
Ние вярваме, че изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие ще изисква повече внимание върху тежестта на белодробните заболявания, често недоразпознати и недоопределени и недофинансирани в здравните системи. По този начин WLD2020 представлява глобален призив за действие за политиците, заинтересованите страни в здравеопазването, гражданското общество и наистина всеки човек, тъй като всички ние се нуждаем от здрави бели дробове.

Пет от тези заболявания са сред най-честите причини за тежки заболявания и смърт в световен мащаб: хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астма, остри инфекции на долните пътища, туберкулоза и рак на белия дроб (реф.)
Сдружение „Въздух за Здраве“ като партньор на Федерацията на международните дружества по белодробни болести сме се заели да организираме разгласяването на деня и подобаващото му отбелязване в България, за да се получи широк обществен отзвук по темата „бял дроб“.
Освен темите на WLD2020, ще разпространим и концепцията за „белодробното число“ сред населението при това тематично свързано с преболедувалите от SARS-CoV-2, при които може да има хронични нарушения на белодробната функция и там където подкрепящи колеги ще могат да го разгласят. Желаещите да се включат могат да заявят участие (физическо или виртуално) както на пресконференцията, която ще организираме на 25-ти Септември, така също за брошури и значки които произвеждаме. Надяваме се чрез тях, посланието да може да се разпространява още по ефективно. Желаещи да се включат в активностите на деня, моля да ми изпратят имейл на alex@simid.eu за да успеем да планираме и разпространим материалите по кампанията.
Надяваме се колегите от различни градове в България независимо дали работят в болници, диспансери или извънболнична помощ, да се включат и заедно да организираме едно значимо медицинско информационно събитие, за да осъзнаят повече хора, колко изключително важен орган е белия ни дроб.
С колегиален поздрав,
sign
Д-р Александър Симидчиев,
Председател на Сдружение „Въздух за здраве“
lung
air4hlth_logo